I helgen går vi over til sommertid. Natt til søndag 27. mars skal klokka stilles én time fram.
Tradisjonen tro skal vi den siste helgen i mars stille klokka, og gå over i sommertid. Det betyr at vi natt til søndag “hopper over en time” og stiller klokka fra 2:00 til 3:00. Denne natta blir altså en time kortere, men belønnes med lengre dager og lysere kvelder.
I Norge har det vært tradisjon å stille klokka helt siden 1800-tallet og i enkelte perioder på 1900-tallet. Sommertid ble først innført i en rekke europeiske land under første verdenskrig, med den hensikt å få utnyttet dagslyset bedre.
Mulig slutt på sommertid-ordning
I 2018 kom EU-kommisjonen med et forslag om å fjerne sommertid, men på grunn av pandemien, er ikke saken ferdigbehandlet.
— Norge kommer til å vente på EU før vi tar stilling til hvordan vi løser dette, men det er sannsynlig at vi legger oss på samme linje, sier næringsminister Jan Christian Vestre til NTB. Med jobben som næringsminister har han ansvar for Justervesenet og derfor også for riktig tid i Norge.
Det er ikke helt sikkert om det skal være den samme tiden som i resten av Europa. Forslaget om å slutte med ordningen med sommertid, legger opp til at hvert land selv kan få velge tidssone. Da kan det hende at noen av landene som følger sentraleuropeisk tid, sånn som oss, vil bytte tidssone.

Lett å glemme
Selv om mange av klokkene vi har rundt oss, stiller seg automatisk, er det fremdeles noen man må stille manuelt. Dersom du sliter med å huske hvilken vei klokka skal stilles, er det mange huskeregler, som kanskje kan være til hjelp.
Den første huskeregelen er at man stiller klokka mot sommeren. Altså en time frem på våren, og en time tilbake på høsten. En annen nyttig regel er at klokka skal frem når utemøblene skal frem, og at når utemøblene skal settes tilbake, skal også klokka tilbake.
kilde: NTB
The post Nå skal klokka stilles én time frem appeared first on Radio Metro.